And the winner is… Greece

Η Ελλάδα κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Ecotrophelia» στην Anuga 2011, παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο παριζάκι από θαλασσινά, που ονομάζεται “Da Vero”, το οποίο επινοήθηκε, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

Το προϊόν “Da Vero” συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων σε μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή.

Δώδεκα ομάδες – νικητές των εθνικών τους διαγωνισμών – από την Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία​​, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία συμμετείχαν στο μεγάλο τελικό.

Όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν εμπνευσμένα από τις τρέχουσες καταναλωτικές τάσεις στην Ευρώπη και έλαβαν σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους και πτυχές της ανάπτυξης προϊόντων καθώς επίσης και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιβαλλοντική ευθύνη, παραδοσιακά χαρακτηριστικά, βελτιστοποίηση των πρώτων υλών και μείωση των διαδικασιών και διεργασιών αποβλήτων.

Το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στην Γαλλική ομάδα για τη δημιουργία του “Twin Choc”, ενός μους σοκολάτας και φοντάν κέικ σε ένα έτοιμο επιδόρπιο. Η ομάδα των φοιτητών που βραβεύτηκε προέρχεται από το Πανεπιστημιακό τμήμα Χημείας – Βιολογίας και Φυσικής του Πολυτεχνείου του Μπορντώ.

Το Χάλκινο Μετάλλιο απονεμήθηκε στην ομάδα της Σλοβενίας για τη δημιουργία του “Crunchy Milly”, ενός καινοτόμου πρωινού δημητριακών φτιαγμένα από κεχρί, γάλα, μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα. Η Σλοβένικη ομάδα των βραβευθέντων φοιτητών προέρχεται από το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

And the winner is… Greece

Greece won this year’s Gold Medal at the European competition of “Ecotrophelia” in Anuga 2011, presenting an innovative small pariza product from seafood, called “Da Vero – Eco Seafood Cold Cuts” which was developed by a students’ team at the University of Ioannina and the Greek Open University in Patras.

The “Da Vero” product combines the nutritional value of fish and the ecological utilization of food industry byproducts into a delicious and healthy food choice.

Twelve teams – winners of their national competitions – from the Czech Republic, Denmark, France, Germany, Greece, Iceland, Lithuania, Slovenia, Russia, Italy, Spain and Switzerland participated into the great final.

The presented products – inspired by current consumer trends in Europe – took into consideration all aspects of product development and the request of the European Commission for environmental responsibility, traditional specifications, optimization of raw materials and reduction of waste processes.

The Silver Medal was awarded to the French team for the development of “Twin Choc”, a chocolate mousse and a fondant cake in a single ready-made dessert. The French students are from the Graduate School of Chemistry – Biology and Physics of the Bordeaux Polytechnic Institute.

The Bronze Medal was awarded to the Slovenian team for the development of “Crunchy Milly”, a breakfast cereal made with millet, milk, honey, nuts, dried fruits and chocolate. The Slovenian team comes from the Bio-Technical Faculty of the University of Ljubljana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *