WORLD BREAD DAY 2020

Today, October 16th, we celebrate World Bread Day, in parallel with World Nutrition Day. The calendar identification of these two important holidays is by no means accidental because it signals the importance of bread in meeting the nutritional needs of the population worldwide.

Bread is the pre-eminent, full of nutrients global food product, with timeless and intra local values across the world, in every culture and in all periods of human journey.

Bread remains the most basic type of food of the Greeks and its lag and absence is associated with conditions of recession and poverty. Bread in Greece has always been associated with religion in one way or another and is considered sacred and blessed because it is the first species that Christ blessed during the Last Supper.

Bread is intertwined with human society and their ingenuity. It has played and still plays an important role in the evolution of humanity, in its development and history. He was influenced and influenced by social classes and cultures.

There were many and critical periods – in world history – during which bread was associated with political, social and economic movements, such as the spread and building of the Roman Empire or the French Revolution, where its price also regulated the relationship of the popular strata with authority.

It is now an indisputable fact and acknowledgment by almost the entire nutritional scientific community that bread is one of the healthiest sources of carbohydrates, vitamins, minerals and energy that effectively contribute to human needs.

The nutritional value of different types of bread is still the subject of international studies by major research institutes, while its nutritional contribution is now seriously considered in the food programs of various organizations and governments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WORLD BREAD DAY 2020

Γιορτάζουμε σήμερα 16 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, παράλληλα με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Η ημερολογιακή ταύτιση αυτών των δύο σημαντικών εορτών δεν είναι καθόλου τυχαία γιατί σηματοδοτεί τη σημασία του ψωμιού στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού παγκοσμίως.

Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής, είναι διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά που το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.

Το ψωμί παραμένει το βασικότερο είδος διατροφής των Ελλήνων και η έλλειψή του συνδέεται με συνθήκες ύφεσης και φτώχιας – “θα πούμε το ψωμί ψωμάκι”. Το ψωμί στην Ελλάδα ήταν πάντα συσχετισμένο με τη θρησκεία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και θεωρείται ιερό και ευλογημένο, γιατί είναι το πρώτο είδος που ευλόγησε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Το ψωμί είναι συνυφασμένο με την κοινωνία των ανθρώπων και την ευρηματικότητα τους. Έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, στην ανάπτυξή της και την ιστορία. Επηρέασε και επηρεάστηκε από τις κοινωνικές τάξεις και τους πολιτισμούς.

Υπήρχαν πολλές και κρίσιμες περίοδοι – στην παγκόσμια ιστορία – κατά τις οποίες το ψωμί συνδέθηκε με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κινήματα, όπως στην εξάπλωση και το χτίσιμο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή στη Γαλλική Επανάσταση, όπου η τιμή του ρύθμιζε και τη σχέση των λαϊκών στρωμάτων με την εξουσία.

Αποτελεί πλέον αναμφισβήτητο γεγονός και παραδοχή από το σύνολο σχεδόν της διατροφικής επιστημονικής κοινότητας, ότι το ψωμί είναι μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ενέργειας που συμβάλει αποτελεσματικά στην κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών.

Η θρεπτική αξία των διαφόρων τύπων ψωμιού, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα μελετών σε διεθνές επίπεδο από μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα, ενώ η διατροφική του συμβολή υπολογίζεται σοβαρά πλέον στα επισιτιστικά προγράμματα διαφόρων οργανισμών και κυβερνήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *