Νέες γονιδιωματικές τεχνικές για αειφόρο γεωργία ή κερκόπορτα στους ΓΤΟ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τη συμβολή των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (new genomic techniques – NGT) στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τόσο για τα οφέλη όσο και για τις ανησυχίες που σχετίζονται με τα προϊόντα NGT, τις τρέχουσες και μελλοντικές εφαρμογές τους. Η τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος ενός οργανισμού, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων, στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Σημαντικό καταγράφεται το ενδιαφέρον, για την έρευνα των NGT στην ΕΕ. Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων με φυτά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα στο φαρμακευτικό τομέα, νέες γονιδιωματικές τεχνικές διευκολύνουν την ταχύτερη, πιο προσιτή ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων και επιτρέπουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των σήμερα μη-ικανοποιημένων ιατρικών αναγκών.

Οι κύριες ανησυχίες ωστόσο, σχετίζονται μεταξύ των άλλων, με τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια και το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στη βιοποικιλότητα, τη συνύπαρξη με τη βιολογική και την απαλλαγμένη από ΓΤΟ γεωργία, καθώς και την επισήμανση και το δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση και την ελευθερία επιλογής. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αυτές τις πτυχές.

Μπορούν άραγε οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές να προωθήσουν τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NGT for sustainable agriculture or the back door to GMOs?

The European Commission recently published a STUDY regarding the status of New Genomic Techniques under Union law.

There are clear indications on both benefits and concerns associated to NGT products, their current and future applications. NGT products have the potential to contribute to sustainable agri-food systems in line with the objectives of the European Green Deal and Farm to Fork Strategy.

There is considerable interest for NGT-related research in the EU. For many EU countries and stakeholders, the current regulatory framework has a negative impact on EU public and private research and innovation in NGTs.

In the pharmaceutical sector, NGT would allow faster, more affordable development of medicinal products and would have the potential to tackle currently unmet medical needs.

The main concerns however, are related to their possible safety and environmental impact, including on biodiversity, coexistence with organic and genetically modified -free agriculture, as well as labelling and consumers’ right to information and freedom of choice. Stakeholders have different and often opposing views on these aspects.

Therefore, can the New Genomic Techniques promote the sustainability of agricultural production, in line with the objectives of “Farm to Fork Strategy”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *