Η Ελλάδα κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Ecotrophelia» στην Anuga 2011, παρουσιάζοντας ένα καινοτόμο παριζάκι από θαλασσινά, που ονομάζεται “Da Vero”, το οποίο επινοήθηκε, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα.
Το προϊόν “Da Vero” συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων σε μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή.
Δώδεκα ομάδες – νικητές των εθνικών τους διαγωνισμών – από την Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία συμμετείχαν στο μεγάλο τελικό.
Όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν εμπνευσμένα από τις τρέχουσες καταναλωτικές τάσεις στην Ευρώπη και έλαβαν σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους και πτυχές της ανάπτυξης προϊόντων καθώς επίσης και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιβαλλοντική ευθύνη, παραδοσιακά χαρακτηριστικά, βελτιστοποίηση των πρώτων υλών και μείωση των διαδικασιών και διεργασιών αποβλήτων.
Το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στην Γαλλική ομάδα για τη δημιουργία του “Twin Choc”, ενός μους σοκολάτας και φοντάν κέικ σε ένα έτοιμο επιδόρπιο. Η ομάδα των φοιτητών που βραβεύτηκε προέρχεται από το Πανεπιστημιακό τμήμα Χημείας – Βιολογίας και Φυσικής του Πολυτεχνείου του Μπορντώ.
Το Χάλκινο Μετάλλιο απονεμήθηκε στην ομάδα της Σλοβενίας για τη δημιουργία του “Crunchy Milly”, ενός καινοτόμου πρωινού δημητριακών φτιαγμένα από κεχρί, γάλα, μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτα. Η Σλοβένικη ομάδα των βραβευθέντων φοιτητών προέρχεται από το τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας.