Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα

 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα χρειάζεται συνολική και ενδελεχή επανεξέταση, νέα στρατηγική και αξιόπιστη ηγεσία για να μπορέσει να διαχειριστεί την Αλλαγή αποτελεσματικά.

Η επαναξιολόγηση των στόχων, ο επαναπροσδιορισμός των κατευθύνσεων, η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, η διασύνδεση της ακαδημαϊκής με τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και με την αγορά εργασίας καθώς επίσης και η συστηματική αξιολόγηση πρωτίστως του διδακτικού έργου των διδασκόντων, αποτελούν ένα μόνο τμήμα των προτεραιοτήτων.

Βασικές επιδιώξεις είναι η έγκαιρη απόκτηση πτυχίων με αντίκρισμα, η προσήλωση στην Αριστεία και η κεφαλαιοποίηση της περιζήτητης γνώσης που απορρέει από επιλεγμένες σχολές, ο αριθμός των οποίων πρέπει να αυξηθεί.

Η πρόσφατη ανακοίνωση συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά κάτω από την νέα ομπρέλα που ανοίγει με την επωνυμία Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει από αυτά που εικάζεται ότι θα επιλύσει.

Για όσους έχουν βιώσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Δυτικό κόσμο, γνωρίζουν πολύ καλά το πως τα συστήματα πρέπει να λειτουργούν.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι έτοιμη γιατί απέχει πολύ από μία τέτοια προσέγγιση. Η Ετήσια Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση που είχαμε δημοσιεύει στο παρελθόν (δείτε ΕΔΩ) καταδεικνύει, πέραν κάθε αμφισβήτησης, το μέγεθος του προβλήματος.

Δεν είναι μόνο θέμα επαρκούς χρηματοδότησης, αυστηροποίησης των ελέγχων και παραγωγικότητας σε προϊόντα τεχνολογικής έντασης και γνώσης,

Είναι βασικά θέμα ανθρώπων, νοοτροπιών και κουλτούρας.

Πρέπει επιτέλους να φύγουν οι κουρασμένοι, να τελειώνουν οι κλίκες και τα κολλητάρια, να επιστρέψουν οι άριστοι, να αρχίσει να κλείνει η τρύπα του brain drain (ο χειρότερος φόρος που πληρώνει ένας λαός) και να συνδεθεί η ακαδημαϊκή πορεία με την αγορά εργασίας, αφού πρώτα καταφέρουμε να αναστήσουμε την αγορά εργασίας.

 


Η DASO διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και μοναδική εμπειρία στην ανάπτυξη μιας Διοικητικής Πλατφόρμας Αλλαγής – για λογαριασμό Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων – η οποία γεφυρώνει το χάσμα Κουλτούρας – Στρατηγικής, συγκλίνει τις Δεξιότητες με τις Ευκαιρίες και ευθυγραμμίζει τη Στρατηγική με τη Δομή, τις Διαδικασίες και το Ανθρώπινο Δυναμικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *