Ελληνική κτηνοτροφία: Μια συνοπτική αναφορά

Η Ελληνική κτηνοτροφία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, του πολιτισμού και της συνοχής των κοινωνιών της υπαίθρου. Αποτελεί σημαντικό πυρήνα συνεισφοράς στην Εθνική Οικονομία και αναμφίβολα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μηχανισμούς ανάπτυξης και εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Αυτάρκεια

Τα ποσοστά αυτάρκειας που έχουμε σήμερα σε κτηνοτροφικά προϊόντα (18% σε βόειο κρέας, 27% σε χοιρινό, 45% σε αγελαδινό γάλα), είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος και των διορθωτικών ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν. Διαθέτουμε ένα δυναμικό εργαλείο που πρέπει να ενισχύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε, για την άρση των οικονομικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η πατρίδας μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Εμπορικό Ισοζύγιο

Το ισοζύγιο της χώρας μας στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, καταδεικνύει τη μεγάλη αλήθεια. Εισαγωγές 6,5 δις ΕΥΡΩ με εξαγωγές 4,2 δις ΕΥΡΩ. Δηλαδή 55% ή 2,3 δις ΕΥΡΩ περισσότερες εισαγωγές βασικών και καθημερινών διατροφικών αγαθών.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Θλιβερή η εικόνα και στο ανθρώπινο δυναμικό όπου το 25% έχει ήδη εγκαταλείψει τον κλάδο, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι εξωγενές αλλά εγχώριο και συνοψίζεται σε μία μόνο φράση: Έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής, που επηρεάζεται από τις εκάστοτε ανεπαρκείς αγροτικές πολιτικές και την αδυναμία υλοποίησης ενός ρεαλιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Μπορεί ο πρωτογενής τομέας να ανατρέψει την οικονομική μας κακοδαιμονία;

Η Ελλάδα δυστυχώς σπαταλά ακόμη πολλά εκατομμύρια σε μη-ανταποδοτικά προγράμματα και σε μεγαλεπήβολα δήθεν σχέδια που υποτίθεται ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα φέρνουν ανάπτυξη στην χώρα, θα μας βγάλουν στο ξέφωτο, θα μειώσουν την ανεργία και θα αναβαθμίσουν το βιοτικό μας επίπεδο.

Η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, ο λαός δεινοπαθεί για να τα βγάλει πέρα και η φυγή των νέων μας (braindrain) σε αναζήτηση ελπίδας στο εξωτερικό ακμάζει.

Αντί λοιπόν να σπαταλάμε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για έργα που σε τελική ανάλυση ούτε ίχνη αποτυπώματος δεν πρόκειται να αφήσουν, ας αναλογιστούμε πόσους νέους κτηνοτρόφους μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτούς τους πόρους.

Το ξεκλείδωμα της δύναμης του πρωτογενή μας τομέα είναι μονόδρομος, προκειμένου:

  1. Να γίνουμε ανταγωνιστικοί και αυτάρκεις στα βασικά διατροφικά αγαθά.
  2. Να παράξουμε προϊόντα προστιθέμενης αξίας.
  3. Να διορθώσουμε το εμπορικό μας ισοζύγιο.
  4. Να στηρίξουμε τα σχεδόν ερημοποιημένα χωριά μας.
  5. Να δώσουμε νέα πνοή στην ύπαιθρο και διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Μπορεί γενιές ολόκληρες Ελλήνων να μεγάλωσαν με το “μάθε παιδί μου γράμματα και φύγε από το χωριό για να σωθείς”, αλλά δυστυχώς σήμερα, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διπλώματα ξένων γλωσσών κοσμούν τους τοίχους ανέργων επιστημόνων που κατά κύματα μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Η “διαρροή εγκεφάλων” δεν είναι παρά η χειρότερη μορφή φορολογίας που αναγκάζεται να πληρώσει ο λαός μας και προσομοιάζει με ένα μεταμοντέρνο “Παιδομάζωμα”.

Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο, αντί να ψάχνουμε για ισοδύναμα και απίθανους τρόπους επιβολής έμμεσων και άμεσων φόρων, να αλλάξουμε Στρατηγική και να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, στην εκπαίδευση των αγροτών, των γεωργών και των κτηνοτρόφων, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Μπορούμε να αναστήσουμε την παραγωγή προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον;

Ενώ μέχρι πρότινος η παραγωγή αποβλήτων αποτελούσε αναπόφευκτη και παράπλευρη παρενέργεια της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, η σύγχρονη τεχνολογία και η προσεκτική γεωργία, κτηνοτροφία και πτηνοτροφία μπορούν να σταματήσουν αυτόν το φαύλο κύκλο.

Από την άλλη πλευρά, τη γραφειοκρατία μόνο εάν μειώσουμε, το όφελος μας θα είναι σημαντικό. Το κόστος της γραφειοκρατίας έχει εκτιμηθεί περίπου στο 6% του ΑΕΠ. Μια μείωση της γραφειοκρατίας κατά 50% , θα συνεισφέρει άμεσα περίπου 5,3 δις ευρώ στην Εθνική Οικονομία.

Εάν η απάντηση στο ερώτημα “Θέλουμε ή όχι ισχυρή Ελληνική Κτηνοτροφία” είναι θετική, τότε πρέπει να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να εστιάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων αντί να παραμένουμε θεατές και επικριτικοί σχολιαστές της σημερινής πραγματικότητας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πέραν της ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για μία εθνική αγροτική πολιτική, απαιτούνται συνέργειες και συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει η εικόνα του κλάδου.

Δεν έχει νόημα να αξιοποιήσει κάποιος το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, για παράδειγμα, για να φτιάξει κάπου ένα πρόχειρο κατάλυμα και να βάλει 50 πρόβατα. Δεν θα είναι βιώσιμος. Μια ομάδα όμως 20 κτηνοτρόφων με 50 πρόβατα ο καθ’ ένας και μέσα σε ένα οργανωμένο Κτηνοτροφικό Πάρκο, δημιουργεί προϋποθέσεις διαφοροποίησης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η δημιουργία υποδομής και των απαραίτητων διορθωτικών ενεργειών που θα διευκολύνουν την αλλαγή προσανατολισμού στην ελληνική κτηνοτροφία, πρέπει άμεσα να καταστούν προτεραιότητα εθνικής σημασίας.

Στόχοι

  1. Αύξηση της αυτάρκειας σε στρατηγικής σημασίας ελλειμματικά προϊόντα.
  2. Ανάπτυξη Αγροτουρισμού παράλληλα με την τουριστική μας βιομηχανία.
  3. Ανάδειξη της σπουδαιότητας της Ελληνικής Αγροδιατροφής
  4. Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
  5. Πιστοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  6. Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε κάθε εγκατάσταση.
  7. Εξωστρέφεια.

Εργαλεία

  1. Η εύρυθμη συνεργασία της κρατικής μηχανής με τον πρωτογενή τομέα.
  2. Η διαρκής εκπαίδευση των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής.
  3. Η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτομίας.
  4. Η συνεχής συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και επιστημονικούς φορείς.
  5. Η ανάπτυξη συνεργασιών με Συμβούλους Στρατηγικής, Εξωστρέφειας και Μάρκετινγκ

και Απαραίτητα

  1. Ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον και
  2. Απλοποίηση διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.

Εμείς στη DASO στηρίζουμε έμπρακτα τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εκπονούμε ολοκληρωμένα και αυτοτελή business plans που στοιχειοθετούν τη μελλοντική τους εξέλιξη, λαμβάνουν υπόψη όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και επενδύσεις που δημιουργούν ασφαλείς συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης μέσα στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Σχεδιάζουμε σύγχρονα, καινοτόμα και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων και εγκατάστασης & υποστήριξης μικρών οικονομικών μονάδων αναερόβιας χώνευσης για την παραγωγή Βιοαερίου, προσαρμοσμένων στα γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *