Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου ως μέσο για την εστίαση της προσοχής στη σημασία του πολύτιμου αυτού αγαθού και υποστηρίζοντας την ανάγκη για την αειφόρο διαχείριση των πόρων γλυκού νερού.

Το 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε επίσημα την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η οποία συντονίζεται από το UN-Water, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τους εταίρους.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη λήψη μέτρων που πρέπει να λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού. Σήμερα, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού που έχουν μολυνθεί με κόπρανα, θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο προσβολής από χολέρα, δυσεντερία, τυφοειδή πυρετό και πολιομυελίτιδα.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η βιώσιμη ανάπτυξη Στόχοι, που ξεκίνησε το 2015, περιλαμβάνει ως στόχο να εξασφαλίσει ο καθένας έχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό μέχρι το 2030, καθιστώντας το νερό ένα βασικό ζήτημα στον αγώνα για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας.

Το φετινό θέμα “Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω” είναι μια προσαρμογή της κεντρικής υπόσχεσης της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030: καθώς η βιώσιμη ανάπτυξη εξελίσσεται, όλοι πρέπει να επωφεληθούν.


Η DASO εξειδικεύεται στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, σχεδιάζει και εγκαθιστά μονάδες συλλογής, επεξεργασίας και χρησιμοποίησης βρόχινων υδάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *