Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τη συμβολή των νέων γονιδιωματικών τεχνικών (new genomic techniques – NGT) στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τόσο για τα οφέλη όσο και για τις ανησυχίες που σχετίζονται με τα προϊόντα NGT, τις τρέχουσες και μελλοντικές εφαρμογές τους. Η τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος ενός οργανισμού, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων, στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Σημαντικό καταγράφεται το ενδιαφέρον, για την έρευνα των NGT στην ΕΕ. Οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων με φυτά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα στο φαρμακευτικό τομέα, νέες γονιδιωματικές τεχνικές διευκολύνουν την ταχύτερη, πιο προσιτή ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων και επιτρέπουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των σήμερα μη-ικανοποιημένων ιατρικών αναγκών.
Οι κύριες ανησυχίες ωστόσο, σχετίζονται μεταξύ των άλλων, με τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια και το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στη βιοποικιλότητα, τη συνύπαρξη με τη βιολογική και την απαλλαγμένη από ΓΤΟ γεωργία, καθώς και την επισήμανση και το δικαίωμα των καταναλωτών στην ενημέρωση και την ελευθερία επιλογής. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με αυτές τις πτυχές.
Μπορούν άραγε οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές να προωθήσουν τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”;