Το ESG αλλάζει την αντίληψη της Χρηματοδότησης

Η βιωσιμότητα (αειφορία) σήμερα, βρίσκεται στην κορυφή των εταιρικών προγραμμάτων παγκοσμίως και οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβέρνησης (ESG) στόχοι, έχουν γίνει βασικοί παράγοντες στα προγράμματα ανάπτυξης και μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Πάνω από το 50% των εταιρειών έχουν ήδη ενσωματώσει διαδικασίες ESG στην επεξεργασία των μετασχηματισμών τους, ενώ πάνω από το 65% των εταιρειών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη βιωσιμότητα.

Επειδή η κλιματική αλλαγή είναι τόσο κυρίαρχη ως ζήτημα, θα μπορούσε κανείς προφανώς να υποθέσει ότι το E κυριαρχεί έναντι του S και του G. Αλλά οι επενδύσεις της εταιρείας καλύπτουν και τις τρεις πτυχές της βιωσιμότητας αρκετά εξίσου, και όλα τα ευρήματα δείχνουν ότι το S και το G γίνονται με υψηλότερες προτεραιότητες.

Μπορεί η ανάθεση ESG στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας να εγγυηθεί την επιτυχία;

Υπάρχουν πέντε κρίσιμες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε τις πρωτοβουλίες ESG:

  1. Η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη πρέπει να εξεταστούν μαζί
  2. Δεν μπορείς να μειώνεις συστηματικά αυτό που δεν μπορείς να μετρήσεις
  3. Τα δυναμικά περιβάλλοντα απαιτούν ψηφιακή υποστήριξη αποφάσεων
  4. Η παρακολούθηση, η καταγραφή και ο μετριασμός του κινδύνου είναι πιο σημαντικά από ποτέ
  5. Η πρόσβαση σε πλατφόρμες και οικοσυστήματα είναι το κλειδί

Οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ενοποίηση κριτηρίων, προς μια μετάβαση καθαρής μηδενικής οικονομίας και διαμορφώνουν τις στρατηγικές ESG τους, κυρίως σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  1. Απαιτήσεις εποπτείας και ελέγχου
  2. Προστιθέμενη αξία για φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις
  3. Εθνικό συμφέρον και προοπτικές, και
  4. Αναγκαιότητα στήριξης της επιχειρηματικότητας

Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια του παζλ, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα και να καθορίσει τον οδικό χάρτη για την ομαλή μετάβαση σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το ESG αλλάζει εντελώς τους Κανόνες Χρηματοδότησης!

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να συνεργάζονται “χέρι-χέρι” με τις επιχειρήσεις και για τομείς όπου δεν υπάρχει χαρτογραφημένη διαδρομή μετάβασης, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να έχει περισσότερο χώρο να κινηθεί, αλλά και εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εφαρμογή του μοντέλου DASO™ ESG ενισχύει την επιχειρηματική συμπεριφορά των πελατών μας και διευκολύνει τους επενδυτές να εστιάζουν σε κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *