ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΤΟΥ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, παράλληλα με την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων. Η ημερολογιακή ταύτιση αυτών των δύο σημαντικών εορτών, δεν είναι καθόλου τυχαία, γιατί σηματοδοτεί τη σημασία του ψωμιού στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού παγκοσμίως.

Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής, είναι διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ψωμί θα παραμένει το βασικότερο είδος διατροφής των Ελλήνων, ενώ η έλλειψή του, θα συνδέεται πάντα με συνθήκες ύφεσης και φτώχιας. Το ψωμί στην Ελλάδα ήταν πάντα συσχετισμένο με τη θρησκεία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και θεωρείται ιερό και ευλογημένο, γιατί είναι το πρώτο είδος που ευλόγησε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Το ψωμί είναι συνυφασμένο με την κοινωνία των ανθρώπων και την ευρηματικότητα τους. Έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, στην ανάπτυξή της και την ιστορία. Επηρέασε και επηρεάστηκε από τις κοινωνικές τάξεις και τους πολιτισμούς.

Υπήρχαν πολλές και κρίσιμες περίοδοι – στην παγκόσμια ιστορία – κατά τις οποίες το ψωμί συνδέθηκε με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κινήματα, όπως στην εξάπλωση και το χτίσιμο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή στη Γαλλική Επανάσταση, όπου η τιμή του ρύθμιζε και τη σχέση των λαϊκών στρωμάτων με την εξουσία.

Αποτελεί πλέον αναμφισβήτητο γεγονός και παραδοχή από το σύνολο σχεδόν της διατροφικής επιστημονικής κοινότητας, ότι το ψωμί είναι μία από τις πιο υγιεινές πηγές υδατανθράκων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ενέργειας που συμβάλει αποτελεσματικά στην κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών.

Η θρεπτική αξία των διαφόρων τύπων ψωμιού, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα μελετών σε διεθνές επίπεδο από μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα, ενώ η διατροφική του συμβολή υπολογίζεται σοβαρά πλέον στα επισιτιστικά προγράμματα διαφόρων οργανισμών και κυβερνήσεων.

Στο σημερινό όμως ταραγμένο περιβάλλον, με την ενεργειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, τις ελλείψεις αλλά και τις συνεχείς ανατιμήσεις, ο προϋπολογισμός δαπανών των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχείς αλλαγές των δομών της αγοράς και την αβεβαιότητα για το μέλλον, έχει οδηγήσει τη Βιοτεχνική Αρτοποιεία σε σοβαρή ύφεση.

Αρκετά αρτοποιεία δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν από την κρίση, αλλά η πλειοψηφία του κλάδου εξακολουθεί να είναι ενεργή και να αναζητά εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από αυτό που έχει σήμερα.

Ας ελπίσουμε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού και Διατροφής, θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής, που θα στραφεί προς μια νέα κανονικότητα, που αναβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα και υιοθετεί την καινοτομία ως κύρια στρατηγική βιωσιμότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *