Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας 2024

Η καινοτομία πηγάζει από την ικανότητα να σκέφτεται κανείς ριζοσπαστικά και να μπορεί να συνδέει στοιχεία, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, τα οποία προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους και χώρους, για να δημιουργεί νέες ιδέες με σημαντική Προστιθέμενη Αξία.

Παρακολουθώντας τις πιο πρόσφατες παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας, ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις στην καινοτομία επιβραδύνθηκαν το 2023, σε έντονη αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, καθιστώντας την προοπτική για το 2024/2025 εξαιρετικά αβέβαιη.

Παρόλα αυτά, η προοπτική δεν είναι εντελώς θολή. Η τεχνολογική πρόοδος και η υιοθέτηση σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως οι υπερυπολογιστές, η συνδεσιμότητα, η υγεία, η υγιεινή και οι πράσινες τεχνολογίες συνεχίζονται αμείωτα.

Μπορείτε να δείτε την κατάταξη του παγκόσμιου χάρτη ΕΔΩ

 

Οι Πυλώνες Καινοτομίας

Οι συνολικές βαθμολογίες στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομία 2024, βασίζονται σε επτά (7) βασικούς πυλώνες καινοτομίας, οι οποίοι συνολικά περιλαμβάνουν 78 επιμέρους δείκτες:

  • Ινστιτούτα / Ιδρύματα
  • Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Έρευνα
  • Υποδομές
  • Εξειδίκευση της Aγοράς
  • Επιχειρηματική Επιτήδευση
  • Εκροές Γνώσης & Τεχνολογίας
  • Δημιουργικές Εκροές

Η έκδοση 2024, εστιάζει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, ένα μοντέλο που κερδίζει εξέχουσα θέση για τον ρόλο του στην πρωτοπορία της καινοτομίας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προκλήσεων. Τα τελευταία χρόνια, μια αυξανόμενη ομάδα επιχειρηματιών έχει ξεκινήσει εγχειρήματα που όχι μόνο προσπαθούν να επιτύχουν ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και να είναι βιώσιμα μέσω μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά. Αυτό το καινοτόμο παράδειγμα παρουσιάζει νέες λύσεις σε τομείς όπου οι παραδοσιακές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποτύχει.

Η πλήρης μελέτη, την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας καινοτομίας, αποκαλύπτοντας ένα σύνθετο τοπίο που υπόκειται σε οικονομικούς, γεωπολιτικούς και τεχνολογικούς παράγοντες. Τα ευρήματα χρησιμεύουν για την ανάδειξη της προόδου, καθώς και των προκλήσεων σε τέσσερα (4) βασικά στάδια του κύκλου καινοτομίας: επενδύσεις στην επιστήμη και την καινοτομία, την τεχνολογική πρόοδο, την υιοθέτηση τεχνολογίας και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της καινοτομίας.

Συμπερασματικά, ενώ η παγκόσμια καινοτομία παρέμεινε ανθεκτική τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα. Παρά τη συνεχιζόμενη τεχνολογική πρόοδο και την αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογίας, η επίτευξη κοινωνικοοικονομικής προόδου παραμένει πρόκληση.

Η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί συνεχείς επενδύσεις, ενισχυμένη υιοθέτηση πρωτοποριακών τεχνολογιών και ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αξιοποίηση της καινοτομίας για κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Οι προοπτικές για το 2024 και το 2025 παραμένουν αβέβαιες, απαιτώντας προσεκτική παρακολούθηση και προσαρμοστικές στρατηγικές για την πλοήγηση στο εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο.


Σχετικά με το συγγραφέα

Ο Διονύσης Δασόπουλος είναι Χημικός Μηχανικός, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος M.Sc. πτυχίου στη Βιομηχανική Μηχανική & Διοίκηση (Industrial Engineering & Management), από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU).

Διακρίνεται στη δημιουργία βιώσιμων αλλαγών στη μοντελοποίηση διαδικασιών και τη στρατηγική διαχείριση έργων, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζει τον κοινωνικό αντίκτυπο με καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται στη Novo Nordisk στην Κοπεγχάγη και έχει αναπτύξει δεξιότητες στην επιχειρηματική ανάπτυξη, την καινοτόμο Ε&Α, τη διαχείριση απόδοσης, τη λειτουργική αριστεία, τη βελτιστοποίηση σχεδιασμού & την ανάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που εφαρμόζονται σε επιχειρηματικές προκλήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *