Η αποτίμηση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αναπτύχθηκε ως επιτακτικός παράγοντας που αντικατοπτρίζει την ικανότητα των εταιρειών να εκτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Οι δομές της αγοράς οδηγούν στην ενσωμάτωση της αειφορίας μέσα στα κύρια κανάλια εργασίας, ενισχύουν τη διαφάνεια και ενθαρρύνουν τις βιώσιμες επενδυτικές πρακτικές.
Οι εταιρείες τοποθετούν τώρα τη βιώσιμη αειφορία και τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας στην ατζέντα τους και αναπτύσσουν μηχανισμούς για να εκτιμούν την απόδοσή τους και να αξιολογούν την ικανότητα προετοιμασίας και προσαρμογής σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους και ευκαιρίες.
Η αποτίμηση ESG είναι ένα δυναμικό εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις στην κατανόηση της μακροπρόθεσμης ετοιμότητας για τον περιορισμό των κινδύνων και την αποκάλυψη ευκαιριών. Ο προορατικός σχεδιασμός και υλοποίηση αποτιμήσεων ESG, έχει καταστεί τελευταία αρκετά πιο επιτακτικός και απαιτητικός.
Η σημερινή ESG επενδυτική αποτίμηση βιώνει μια τεράστια άνοδο στην παγκόσμια βιώσιμη επένδυση που ξεπερνά τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό το εκπληκτικό επίτευγμα καθοδηγείται από επενδυτές και στελέχη που συνειδητοποιούν ότι μια ισχυρή ESG αποτίμηση μπορεί να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας εταιρείας. Αυτό ενθαρρύνεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη κοινωνική, κυβερνητική και καταναλωτική προσοχή στον ευρύτερο αντίκτυπο των επιχειρήσεων.
Οι εταιρείες που δίνουν προσοχή σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές ανησυχίες, μπορούν ευκολότερα να μετατρέψουν ιδέες σε λύσεις που προσθέτουν αξία στους πελάτες και προστιθέμενη αξία στους μετόχους. Και αυτό ακριβώς ενθαρρύνουμε εμείς για λογαριασμό τους.
Το μοντέλο DASO
Το μοντέλο μας αποτελείται από ένα σύνολο δεικτών απόδοσης (KPIs) που καθορίζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά και χρησιμοποιούνται από εν δυνάμει επενδυτές, οι οποίοι εστιάζουν σε κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.
Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο και τη μεθοδολογία του πως μια επιχείρηση διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της δραστηριότητας της στο φυσικό περιβάλλον.
Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο και τη μεθοδολογία του πως η επιχείρηση διαχειρίζεται τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους προμηθευτές, τους πελάτες και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται.
Τα κριτήρια διακυβέρνησης σχετίζονται με ένα σύστημα κανόνων, αξιών, ηθικής, πρακτικών και διαδικασιών μέσω των οποίων η επιχείρηση διευθύνεται και λειτουργεί.
Τι ακριβώς κάνουμε
Εστιάζουμε στην κατανόηση των προβλημάτων, στην ανάπτυξη διορθωτικών ενεργειών, στον εντοπισμό κενών εφαρμογής και λειτουργούμε μια διαδικασία 4 βημάτων:
- Διενεργούμε μία ολοκληρωμένη διαγνωστική τομογραφία της επιχείρησης, μέσω του προγράμματος Επιχειρηματική Διάγνωση. Εξετάζουμε διεξοδικά και ενδελεχώς το χάσμα κουλτούρας – στρατηγικής, τις επιχειρηματικές ανάγκες, τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις παθογένειες της επιχείρησης, αξιολογούμε τις υποκείμενες συνθήκες και προτεραιοποιούμε Διορθωτικές Ενέργειες σε θέματα κοινωνικής μέριμνας και εταιρικής διακυβέρνησης.
- Στη συνέχεια διεξάγουμε ένα Περιβαλλοντικό Έλεγχο και αξιολογούμε την κατάσταση περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης για το σύνολο της εταιρικής λειτουργίας. Επικεντρωνόμαστε στην αειφόρο διαχείριση, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, τη μείωση των ρύπων και τη διαχείριση των αποβλήτων σε όλο το φάσμα των εταιρικών δραστηριοτήτων. Προσδιορίζουμε το επίπεδο λειτουργίας των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, αποκλίσεις από τα πρότυπα, πιθανά κενά στο λειτουργικό σύστημα και ένα Σχέδιο Διορθωτικών Ενεργειών.
- Αναπτύσσουμε μια Διοικητική Πλατφόρμα Αλλαγής και ευθυγραμμίζουμε τα θέματα ESG με τα Σχέδια Δράσης. Επανασχεδιάζουμε το λειτουργικό μοντέλο και αναδιαρθρώνουμε διεργασίες, τακτικές, πολιτικές και διαδικασίες για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την επιτυχία της επιχείρησης.
- Οριοθετούμε τον πήχη και παρέχουμε Επιδιώξεις, Στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, μεθοδολογία Υλοποίησης, Βασικούς Δείκτες Απόδοσης και μοντέλα Λογοδοσίας.